Банкова служителка спасила влога на поредната жeртва на телефонна измама.
Около 10 часа в сряда на домашния телефон на 77-годишен русенец се обадил мъж, който се представил за лекар и съобщил, че племенникът му е пострадал от токов удар и трябват 23 000 лева за транспортиране с хеликоптер в София. Дядото казал, че вкъщи има 3200 лева, другите му пари били на влог в банка. Наличните пари били предадени на изпратен да ги прибере непознат мъж.
След 20 минути „докторът“ пак се обадил и с нетърпящ възражения глас наредил на стареца да отиде да изтегли и другите си пари, защото тези не стигали. Попадналият в престъпната мрежа човек казал, че разполага с 5000 лева и отишъл в банката да ги изтегли. Там служителката се усъмнила, че нещо не е наред и разпитала клиента. Той обяснил, че трябва да даде пари, за да спаси племенника си, и разказал за телефонните обаждания.
Това е измама и трябва да се обадите в полицията, посъветвала го касиерката и човекът се вслушал в думите й. Така влогът не успял да тръгне по пътя на дадените по-рано 3200 лева.
Средно десет опита за измами по телефона се правят всеки ден в Русе, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР, базирана на сигнали на граждани, които са успели да се опазят от тази напаст.
Банковите служители са нащрек и са в основата на много предотвратени престъпления, добра превантивна работа вършат и разлепените листовки във входовете с използваните измамни схеми, с които възрастните могат да се запознаят. На трето място са и предупрежденията от младите им роднини за лъжите, които измамниците използват.