И обвинението, и защитата на осъдения 56-годишен турски шофьор Кемал Т. са недоволни от постановените 1 година и 4 месеца затвор и глоба от 3000 лева, с които състав на Русенския окръжен съд наказа каналджията през ноември 2015 година. Затова и двете страни оспориха присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново, който ще се произнесе на 25 януари, понеделник. 
Кемал и 44-годишният му колега Бюлент Г. стигнаха до съд заради опит да прекарат нелегално през Дунав мост 41 иракчани. През нощта на 7 април 2015 година обаче замисълът им бил посечен, като не помогнал дори предложеният на митничар и полицай подкуп от над 2600 евро.
Двамата шофьори влезли в България през Капитан Андреево. В управляваното от тях „Волво“ превозвали за Германия 8 палета с електрически кабели и електронни платки с тегло близо 3500 килограма. Освен редовната стока обаче решили да натоварят и нелегални емигранти. Така на 6 април качили от няколко места в България групички с иракчани, между които четири деца. Изтеглили палетите с кабели към вратите на камиона и в образувалата се кухина „настанили“ мигрантите като преди това им събрали телефоните. 
Малко след 3 часа след полунощ на 7 април камионът стигнал Дунав мост. Митничарят на смяна обаче се усъмнил, че ремаркето на товарния автомобил е хладилно, а в случая се използвало за транспорт на ел.материали. Направило му впечатление още, че количеството на превозваните стоки е сравнително малко. Затова насочил волвото към рентгенова проверка. Щом започнало сканирането на камиона, Кемал тръгнал да тика ръката си към джоба на митничаря и да му подава нещо. След като видял жеста служителят го попитал какво е това, а шофьорът му заявил, че му дава около 2500 евро, „за да си затвори очите“. Митничарят се поинтересувал за какво има да си затваря очите и тогава каналджията признал, че в ремаркето има хора.
След като действително на рентгена били различени човешки силуети се пристъпило към щателна митническа проверка и на място дошъл служител на Гранична полиция. Униформеният се качил в кабината на камиона и указал на шофьора накъде да кара. Турчинът обаче не се съобразил с дадената му посока, тръгнал наобратно, като едновременно с това бръкнал в джоба си и извадил две пачки. Поставил парите на пода между двете седалки, така че полицаят да ги види. Казал му, че са около 2500 евро и му ги дава, за да го остави на мира и да оправят нещата. Униформеният обаче не се съгласил и го насочил към халето за проверка.
По-късно се оказало, че предложеният подкуп бил в размер на 2625 евро. Щом стигна до съдебна зала, Кемал направи самопризнания за извършеното и затова се сдоби с облекчена присъда, която обаче все още му се вижда твърде солена. Впрочем преди него колегата му Бюлент също призна вината си изцяло и сключи споразумение с прокуратурата за наказанието си и се сдоби окончателно с 1 година затвор и 2000 лева глоба.
Прокуратурата обаче настоява Кемал да бъде наказан по-сурово - с 2 години затвор и 5000 лева глоба. Предстои да стане ясно какво ще преценят съдиите на втора инстанция.