Първият български център по урогинекология ще бъде изграден до три месеца в Русе, съобщи началникът на АГ комплекса д-р Георги Хубчев, който вече има близо 200 урогинекологични операции по класическия начин.
Новият център ще работи с модерна апаратура за безкръвни интервенции. Така смятаните в момента у нас за медицинско чудо операции ще се превърнат в рутинна терапия. Пример за възможностите на урогинекологията бе даден от д-р Хубчев и екип от АГ комплекса миналата година, когато с 40-минутна безкръвна операция бе направен първият у нас изкуствен сфинктер на уретрата на жена. 62-годишната пациентка беше изписана след 24 часа.     
Нейното заболяване е често срещаното дори при млади жени с тежки раждания, напълняване, хормонален дисбаланс и увредена тазова съединителна тъкан.
До два месеца АГ комплексът ще въведе и асистираната репродукция.
Дали това ще стане при нас или в Медицински център „Щерев“, но задължително с наши лекари, тепърва ще се решава, но от срока няма да има отстъпление, увери д-р Хубчев.
Още в началото на тържеството той обяви съпричастността на целия колектив към двете неонатоложки д-р Карова и д-р Иванова и шофьора на линейката, които пострадаха в катастрофа край Обнова на път за София за операция на недоносено болно бебе.
„Тази вечер няма да празнуваме и очакваме двете колежки по-скоро да се върнат при нас“, посочи пред гостите и персонала д-р Хубчев.
В тон с традицията старшата акушерка Галина Добрикова изми ръцете на главния акушер-гинеколог. След това шаблонът бе разчупен с помощта на две студентки от Русенския университет. Стажант акушерките от втория випуск на катедра „Здравни грижи“ измиха ръцете на старшата акушерка като символ на приемствеността в професията.
80 бебета са се родили в Акушеро-гинекологичния комплекс към МБАЛ-Русе от началото на годината до 20 януари, което прави средно по четири на ден. 42 от тях са момченца и 38 - момиченца. Има и една двойка близнаци. Сред родилките има и 14 чужденки, но те не са от бежанската вълна. 1603 бебета са се родили в АГ комплекса  през миналата година, като бройката е постоянна за последните 7-8 години, отчете д-р Хубчев. 869 от тях са момченца, останалите 743 са момиченца, като има и 33 двойки близнаци. Най-голямото родено бебе през годината бе с тегло 5.400 кг, а най-малкото, но оцеляло новородено, е тежало 750 грама. Девет татковци и четири баби са присътвали на ражданията на бебетата им. Броят на семейните двойки, пожелали да съхранят стволови клетки на децата си, е по-голям от предходната година.
В отделение „Патологична бременност“ са преминали 802 родилки, които са предимно от други градове. В „Гинекология“ са извършени 650 безкръвни операции от общо преминалите през отделението 2146 бременни. 1157 пациентки са минали и през Интензивния сектор.
По отношение на кадрите д-р Хубчев се похвали, че в АГ комплекса няма дефицит на лекари, акушерки и медицински сестри, като 50% от персонала е на възраст под 35 години.
Председателят на комисията по здравеопазване в общинския съвет д-р Теодора Константинова поздрави колектива с Бабинден и подари на д-р Хубчев икона на „Св.Мария Труеручица“ с обяснението, че двете ръце на Богородица са символ на нежност, обич и топлина, а третата е символ на сила.
Някой път наистина ни трябва и трета ръка, отвърна д-р Хубчев и прие с усмивка иконата.
Зам.-председателят на борда на директорите в Многопрофилна болница Русе д-р Йосиф Новаков приветства целия колектив на АГ комплекса и от името на болницата дари на бъдещи майки комплекти, необходими след раждане на бебета.
Поздравления бяха поднесени още от кмета Пламен Стоилов, зам. областния управител Станимир Станчев, председателя на Общинския съвет проф.Христо Белоев и ректора на Русенския университет проф.Велизара Пенчева.