Третата работна среща на представители на тройката председатели на Съвета на ЕС Великобритания – Естония – България се проведе днес в София. На нея бе определен план-графикът за провеждането на съвместната подготовка по общата програма и приоритети на ЕС от средата на 2017 г. до края на 2018 г. За първи път в срещата участие взеха и представители на Генералния секретар на Съвета на ЕС.
До юли след консултации с Генералния секретариат на Съвета трябва да е готова структурата на общата програма и определени сроковете, в които да бъде завършена. До края на годината екипите на трите страни трябва да дадат своя принос по проекта на обща програма, в това число законодателните досиета и събитията, по които ще работят председателствата.
Определянето на съвместни приоритети и конкретизирането на законодателни досиета е ключово за успеха и на всяко отделно председателство на Съвета на ЕС, коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева. 
България представи пред партньорите си четири приоритетни области, за които ще търси съгласие: „Растеж, работни места и конкурентоспособност“, „Миграция и сигурност“, „Енергиен съюз и политики за климата“ и „ЕС на световната сцена“.
Окончателното фиксиране на приоритетите минава както през консенсус на трите страни, така и след консултации с Европейската комисия, с председателят на Европейския съвет и с Европейската служба за външни отношения.
Следващата среща на триото ще е през май, когато домакин ще бъде Великобритания.