Мария Зведзева, която спаси шофьор на тролей в Стара Загора се срещна с министъра на образованието Тодор Танев. От него тя получи плакет и таблет, съобщи bTV.
Това се случи на официална церемония в Ротондата на министерството на образованието.
В петък – 15 януари, докато е зад волана на тролея, 43-годишният шофьор Филип Тодоров си гълта езика. Единствена от пътниците Мария не губи самообладание, успява да му помогне и да го спаси.
15-годишната Мария е ученичка в девети клас в спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора, където тренира плуване. Тя живее в дом „Мария Тереза”, защото майка й е болна и не може да се грижи за нея.
"24 часа" първи предложи благодарността към Мария, която не живее богато, да не бъде само потупване по рамото, а да има материално изражение.
Момичето обяви преди дни, че не иска подаръци за помощта, която е оказала на шофьора. Тя е получила достатъчно подаръци за Коледа, а със стипендията, която са и отпуснали ще си купи таблет, за което отдавна мечтае.
Днес момичето гостува в образователното министерство заедно със своите учители и възпитатели.
Министърът поздрави Мария за нейната хуманна постъпка да помогне на шофьора на тролейбуса Филип Точев и отбеляза, че тя има "характер на боец".
Латинка Петрова, директор на дома „Мария Терезия", в който Мария живее от 9 години, каза, че всяко едно дете, което е преживяло житейски трудности, би помогнало на всеки човек в беда. Животът, който е живяла Мария и всичко, което е преживяла, не са оставили тежък отпечатък в душата й, защото тя е с много добра душа, с широко сърце и е боец, каза Петрова.