Намирам къде да спя. Студено е, но палим огън и се топлим. Нямам желание да ходя в приюта, защото не ми допадат условията и отношението към нас. Има хора, които са там, и се оплакват. Всеки ден идвам на обяд да хапна и да си взема сандвичи за вечеря, сподели вчера един от посетителите на кризисната зимна трапезария на БЧК на ул. „Гурко“ 10, която работи благодарение на даренията на гражданите от началото на януари. 
В трапезарията са регистрирани 45 души, като до 12.30 часа във вчерашния мразовит ден минаха повече от 20 бездомници. Една част от тях живеят в изоставена къща на ул. „Рила“, други намират подслон при приятели, но има и такива, които спят под открито небе. Те търсят работа, но рядко се намира и затова са принудени да ровят по контейнерите.
Има желязо и други отпадъци, които издавам, и ако имам късмет, може да изкарам десетина лева, с които си купувам за ядене. В контейнерите има храна колкото искаш, само да има кой да търси, обясни скитник, който хапна топла супа вчера. 
Друг от посетителите в трапезарията сподели, че за да се регистрира в Бюрото по труда, трябва да си извади медицинско, а то струва 25 лева. Нямам толкова пари и ги помолих да започна работа, а след това да го платя, но не ми разрешиха и продължавам да обикалям по кофите за боклук, разказа мъжът. 
Освен да обядват топла супа от месо, да се стоплят с чай и да получат два сандвича за вечеря, бездомниците могат да ползват и банята в кризисната трапезария, като от БЧК им осигуряват хавлия, самобръсначка и козметични принадлежности.
Кризисната зимна трапезария ще работи още една седмица, като дотогава гражданите, които имат желание да помогнат на бездомниците, могат да дарят мъжки топли връхни дрехи и обувки.