Кризисна трапезария на БЧК предоставя от вчера храна на повече от 40 бездомни. Заради пандемията обаче социалното заведение, което помага на бездомните повече от 10 години, не работи по стандартния начин. Хората с нелека съдба получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Има организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване. Бездомните получават еднократно също топла супа, чай и сандвичи.
„За ноември и декември получаваме финансиране от нашето национално ръководство. За януари и февруари идната година ще разчитаме на дарители. Всеки, който има желание, може да помогне. Не е задължително да е с финансови средства. Може и хранителни продукти“, каза директорът на областната червенокръстка организация Антоанета Ябанозова.
68-годишният Христо Пенчев разчита от седем години на хранителните помощи на БЧК.
„Спя във вила в лозята. Помагам на приятел, който е инвалид. Режем дърва, паля печката. Много съм доволен от трапезарията, защото през зимата е трудно. Пробвал съм да търся друга работа, но и аз съм инвалид“, обяснява Пенчев.
54-годишният Христо Ангелов идва за първи път в трапезарията. Казва, че живее, където намери.
„Скоро излязох от затвора. За първа година ползвам трапезарията. Работил съм като шпакловчик и бояджия. Сега не мога, защото съм болен. Доволен съм от трапезарията и от целия колектив“, казва Ангелов.
Ябанозова обяснява, че през миналата година организирали кампания за ваксиниране сред бездомните, като деветима души се имунизирали.
44-годишният Васил Иванов е един от тях, който показва и сертификата си.
„Ваксинирах се. Много хора са негативни към това, но напротив - много е по-добре, за да не се заразиш“, обяснява Иванов.
Той е доволен от трапезарията. Казва, че не работи никъде.
„Като се има предвид пандемията, малко хора ги приемат на работата. Не мога да работя нищо конкретно, а само като общ работник“, казва мъжът.
Кризисната трапезария ще бъде отворена до края на февруари идната година.
По данни на БЧК в Русе има повече от 100 бездомни. Част от тях имат дом, но са скитащи и живеят в тежки условия, коментира Ябанозова.