Григор Димитров се поизпоти срещу №210 в световната ранглиста Марко Трунгелитиот Аржентина, но все пак го победи с 6:3, 4:6, 6:2, 7:5 и за трета поредна година се класира за третия кръг на "Аустрелиън Оупън". Следващият съперник на най-добрият български тенисист е швейцарецът Роджър Федерер, елиминирал по-рано украинеца Александър Долгополов с 6:3, 7:5, 6:1.
 
Гришо остана единствен представител на България на първия от турнирите от Големия шлем, след като Сесил Каратанчева си тръгна още в квалификациите при дамите, а Цветана Пиронкова бе отстранена от Ярослава Шведова (Казахстан) с 4:6, 4:6.

Участието във втория кръг на "Аустрелиън Оупън" е най-доброто представяне до момента в турнири от Големия шлем за 25-годишния аржентинец Трунгилети.

Григор Димитров - Марко Трунгелити 6:3, 4:6, 6:2, 7:5

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна страхотно първия сет, след като спечели подаването си и веднага го затвърди с пробив. До края на частта всеки един от двамата печелеше при свой сервис и в крайна сметка Гришо взе първия сет с 6:3 гейма.

ВТОРИ СЕТ
Огледално на първата част в началото на втората Трунгелети започва със спечелено първо подаване, а след това направи и пробив, за да поведе с 3:0 гейма след нов успех при свой сервис. Последва медицински таймаут, за да облепят палеца на дясната ръка на Трунгелити. Григор Димитров взе първи гейма в сета, а след това направи пробив и спечели един гейм на нула при свой сервис, за да изравни резултат до 3:3. Двамата продължиха да печелят подаванията си, но Трунгелити направи нов пробив, с който спечели сета с 6:4. Така аржентинецът изравни резултата в срещата. 

ТРЕТИ СЕТ
Гришо тръгна с пробив в третата част, а след това спечели подаването си за 2:0 гейма в своя полза. При 3:1 гейма българинът направи нов пробив, който на практика предреши и крайния изход от този сет, приключил при 6:2 в полза на Димитров. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Световният №210 и Димитров предложиха изключително оспорвана четвърта част, в която всеки един от двамата не допускаше грешка и печелеше подаването си. Българинът бе на път да пробие аржентинеца в петия гейм при 2:2, но Трунгелити навакса пасив от 0-40 точки, след което спечели подаването си и поведе с 3:2 гейма. Двамата тенисисти продължиха да печелят подаванията си, а при 5:5 гейма Гришо направи пробив и поведе с 6:5. При своя севис гейм българинът нямаше проблеми и след 7:5 триумфира като победител в срещата.