Бившият началник на Неврохирургията в русенската болница д-р Димитър Нешев окончателно бе оправдан по обвинението за извършена документна измама, след като отчел пред здравната каса манипулация, на която придал вид на операция. Според обвинението по този начин само за един случай чрез клинична пътека били източени 1819 лева. След дълга съдебна сага обаче магистратите категорично отхвърлиха тезата на прокуратурата и отсякоха, че лекарят не е вършил престъпления.
Историята от март 2012 година бе разказана пред „Утро“ от пациентката на д-р Нешев Румяна Иванова. След посещение при личния си лекар тя с изумление научила, че според документацията е претърпяла операция. А жената всъщност отишла в кабинета на бившия началник на отделението по неврохирургия с оплаквания заради дисковата си херния. Той й поставил инжекция с медицински озон, която обаче в документите била описана като друг вид интервенция. 
През април 2014 година д-р Нешев бе осъден на 2 години и половина условно с 4 години изпитателен срок. След обжалване обаче делото стартира отначало и през май 2015 година той бе оневинен на първа инстанция. Оправдаването му окончателно бе потвърдено и от втората инстанция.
Според съдиите неврохирургът не е имал по какъв друг ред да отчете извършената от него терапия. Такава бе и тезата на адвоката му. Нямало как за всяка дейност, от която резултатът за пациента е един и същ, да има отделен код. Изглежда тази бюрократична каша не отчита колко струват и колко пари се отпускат от касата за отделните методи, след които резултатът е сходен.
Вписването в документите на лечебна дейност във вид, какъвто не е реално осъществен, било последица от наличието на един възможен ред за отчитането на  извършената терапия. Към момента на съставянето на документа било възможно такива интервенции да се отчитат единствено по този начин, това е било обичайна практика и за други лечебни заведения, заключиха окръжните съдии.