Повторният старт на делото срещу вече бившия началник на отделението по неврохирургия в русенската болница д-р Димитър Нешев приключи с оправдателна присъда на първа инстанция. Прокуратурата обаче беше категорична, че ще протестира решението на Районния съд и докрай ще поддържа обвинението, че лекарят е извършил документна измама с цел да получи 1819 лева по клинична пътека от Здравната каса. С този мотив неврохирургът изготвил документация, че е извършил операция на пациентка, страдаща от дискова херния, при която е отстранил част от диска, за да облекчи болките й. Всъщност обаче е третирал заболяването й с медицински озон. А самата Румяна Иванова научила от личния си лекар, че е претърпяла операция - случай, за който „Утро“ подробно разказа.
„Няма по какъв друг начин да се отчете манипулацията, която е извършена на гръбнака. Няма как за всяка дейност, от която резултатът за пациента е един и същ, да има отделен код. И досега такива интервенции се отчитат по същия начин в много болници в държавата. Нещо повече - посочено е, че операцията е извършена по микрометод, а не по класическия начин, при който се реже“, пледира адвокатът на доктора. И заяви, че всички лекари, включително анестезиолози и рентгенови специалисти, са свидетелствали, че става дума за оперативна намеса. Още повече, че лекарят е свършил реално работата си, не е инсценирал манипулация и му се полага възнаграждение, съответно измама няма. Ако имаше такива индикации, то 4-степенният контрол, който се извършва на медицинската документация щеше да засече нередност, допълни защитата. 
След случая от март 2012 година била изготвена забележка на национално ниво, че така не трябва да се прави и подобни терапии не бива да се отчитат като операции. Документът обаче все още не е публикуван в Държавен вестник и съответно не е влязъл в сила, макар че всяка година се прилага към рамковите договори. 
По делото бяха представени похвали от страна на пациенти към д-р Нешев, както и удостоверения за размера на заплатите му между 2010 и 2013 година с цел да се види, че след отчитане на интервенцията не е забогатял от получените от Здравната каса пари.
Преди повече от година неврохирургът чу присъда от 2 години и половина условно наказание с 4 години изпитателен срок за отчитането на неизвършена операция. Съдът на втора инстанция обаче върна делото за ново разглеждане, тъй като според него лекарят бил осъден по неповдигнато от прокуратурата обвинение. Така съдебният казус стартира за втори път.