Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не иска да прави трето служебно правителство. Това каза той в коментар на въпрос на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".
Държавният глава определи политическата ситуация в страната като "относителна стабилност". Не искам да правя ново, трето служебно правителство , защото всички виждаме цената на "относителната стабилност", която имаме, спрямо катастрофата на "абсолютната нестабилност", която имахме, каза президентът Плевнелиев. 
Интеграция и стартиране на нова вълна от евроинтеграционни проекти за България са нашата рецепта, за да можем да постигнем мечтата на поколения българи за европейска и демократична България, каза още Росен Плевнелиев. Сред проектите, които той посочи, са присъединяването на България към Шенген, стартирането на процедури за влизане в преходния валутен механизъм ERM2 и последващо членство в еврозоната, активиране на Европейския енергиен съюз, най-вече в региона на Югоизточна Европа, присъединяване към Надзорния механизъм на Европейския банков съюз.
На въпрос за опасността за развитие на "Европа на две скорости", Росен Плевнелиев коментира, че това е една от кризите в ЕС и тази възможност може да се задълбочи покрай потенциалното излизане на Великобритания от ЕС. Според президента решението за България е само едно - старт на нова вълна от евроинтеграционни процеси и проекти за страната ни, колкото е възможно по-скоро.
Росен Плевнелиев посочи, че за 25 години преход България е постигнала три големи неща - членството в ЕС и в НАТО, и парламентарната демокрация. Президентът заяви, че ще продължава да отстоява принципната позиция, че членството на страната ни в ЕС и НАТО е сбъднатата политическа цел и е най-доброто, което сме постигнали и то трябва да се развива. Плевнелиев каза, че се гордее, че днес България има принципна позиция по всички въпроси и нашият глас се чува силно в Европа. България е добър пример как заедно с Турция успяваме да пазим ефективно външните граници на ЕС. Ние бяхме тези, които имаха силен глас и по отношение на санкциите срещу Русия, посочи Плевнелиев.
Президентът каза още, че ЕС е най-добрият проект, който гарантира мира в Европа. "Мир може да има само тогава, когато правилата важат за всички - и за големи и за малки, за бедни и за богати, за силния и за слабия", каза Плевнелиев. Той заяви, че застава категорично зад българската позиция и зад националния интерес на България, дефиниран от Апостола на свободата, от възрожденци , будители, от патриоти - за достойното място на България в семейството на европейските народи.