Нанотехнологиите ще снабдят човешки сперматозоиди с "перки", които да усилят подвижността им и по този начин ще се улесни процесът на зачеване. Това съобщи "Метро".
Разработката е на германския Институт по интегрирани нанотехнологии. Трудността за създаване на поколение тормози много двойки по света, които трябва да се подлагат на дълги, скъпи и понякога неефективни методи за асистирано оплождане.
Немските изследователи търсят изход от този проблем, като залагат на "роботизирането" на сперматозоидите. 
Една от главните причини, водеща до безплодие, е слабата подвижност на сперматозоида. Той дори и да е в добро състояние, когато е ограничена мобилността му, трудно си проправя път към яйцеклетката. Именно тук идват на помощ нанотехнологиите и "спермоботът". Това е една малка метална спирала, която се закрепва около опашката на сперматозоида. Чрез слабо въртеливо магнитно поле "перката" се задейства и придвижва сперматозоида до предназначението му за потенциално оплождане. Когато той проникне в яйцеклетката, спиралата пада от самосебе си. Процесът може да бъде осъществен както в женското тяло, така и извън него.