В момента хлебарите в страната продават хляба на цена, която е същата както през 1989 година, но с две добавки-ДДС и търговската надценка. Кажете кое от двете да свалим, за да поевтинее насъщният, попита Мариана Кукушева от браншовата организация на хлебопроизводителите. „Очакваме и повишение на тока, защото цената му не зависи от пазара, а от КЕВР. Статистиката у нас няма нищо общо с реалността на пазара, тези данни не са верни”, каза още браншовичката.

Според нея, 20% ДДС са страшно много за стока като хляба и това би трябвало да се промени, след като бедните у нас са над 1.6 милиона и те могат да си позволят основно хляб и мляко. Кукушева посочи, че сивата икономика в българия е около 50% и всеки втори работещ не плаща данъци, сред които и ДДС.

"От август 2015 година 20% са се увеличили фактурните стойности на тока за бизнеса, а това не бе отразено в крайната цена на произвежданите у нас храни. Увеличи се и минималната работна заплата до 420 лева, а това влияе върху минималните осигурителни прагове и това натоварва бизнеса", посочи представителката на бранша.

Според нея, продължава присъединяването към елмрежана на 10-15 ВЕИ централи, въпреки обещанията на правителството, че това няма да се случи.