Днес се отбелязва  Денят на мигрантите и бежанците. Денят за това – 17-ти януари бе посочен от папа Франциск. Във връзка с него, в края на миналата година, той отправи специален призив под надслов „Мигрантите и бежанците ни предизвикват” като поиска отношение на милосърдие и разбиране към тях.   

Традиционната неделна меса на папата „Ангел Господен” бе посветена както  на религиозната традиция, така и на имигрантите и бежанците. На плащад Св. Петър в Рим присъстваха освен туристи, богомолци от различни краища на света и над 7000 имигранти само от Рим и област Лацио от 30  националности, освен имигрантски общности от Италия с развети знамена на своите родни страни. Папа Франциск ги поздрави и подчерта, че те са носители на ценности, на своите култури, някои  преживели в мизерия и други беди, за което днешният ден посветен на мигрантите и бежанците е всъщност техният Юбилей в рамките на Годината на милосърдието – ден на надеждата за радостен живот. Имигрантите и бежанците преминаха през Свещената Врата на Ватиканската базилика „Св.Петър”, в която кардинал Антонио Мария Велио изнесе литургия.

На остров Лампедуза – първата спасителна опора за бежанците от Африка, кардинал Франческо Монтенегро отвори  във връзка Юбилейната година на милосърдието и денят на мигрантите символичната врата на Европа. За него ЕС означава Съюз на Егоистите. 

Папа Франциск ще бъде третият папа след Бенедикт и Йоан Павел Втори, който ще посети главната синагога в Рим като знак на подкрепа за подобряването на отношенията между християните и евреите и на междуверската хармония във времената на ислямистко насилие по целия свят.