Старопланинският проход „Петрохан” вече е проходим при зимни условия. От 7 до 14.30 ч. днес проходът беше затворен заради паднала лавина върху шосето в 7 ч. сутринта.

С верижни машини шосето е почистено, опесъчено и връзката между Монтана, Берковица и София вече е възстановена. Наложено е ограничение автомобили с тегло над 12 т да не преминават през прохода, уточниха от пътното управление в Монтана.

Много тежки камиони са заседнали на различни места по пътищата в Монтанско,

съобщиха от Областната управа в Монтана. С техника на Областната дирекция ПБЗН камионите постепенно се изтеглят. За последните 24 часа от снега са измъкнати над 20 машини. С техниката на общинската фирма „Чистота” в Монтана се отстраняват паднали по пътища и улици клони и дървета. Заради тежкия и в голямо количество мокър сняг дърветата са се превили и някои от тях са се пречупили.

Мокрият сняг е прекъснал и електропроводи. Все още са без ток някои селища в общините Монтана, Вършец, Вълчедръм, Берковица и Чипровци. Електрозахранването се възстановява. Снежната покривка в различните части на региона е от 25 до 55 сантиметра. Най-много сняг е паднал в планинските части на областта.

Проходът "Твърдица-Елена" е затворен за движение

за всички превозни средства, съобщиха от ОД на МВР във Велико Търново. Ограничено е движението на автомобили и по пътя от Свищов към селата Царевец, Козловец, Павел, както и по пътя в посока Русе.

Над 80 населени места в община Елена все още са без ток, съобщи кметът на общината инж. Дилян Млъзев. Той потвърди, че екипи на „Енерго-Про” работят по отстраняването на авариите, но достъпът им е затруднен заради продължаващия снеговалеж. Снежната покривка в града е над 50 см, пътищата и улиците се разчистват, уточни кметът. В общините Лясковец , Златарица и Горна Оряховица също има селища без ток.

Временно пък е ограничено движението в активната лента при км 316 на АМ „Тракия” в посока Бургас, съобщава пресцентърът на АПИ. Причината е инцидент с тежкотоварен камион. Движението се извършва в изпреварващата лента.

Няма ограничения за движението по автомагистралите „Струма”, „Марица”, „Черно море” и „Люлин”,

съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По магистрала „Тракия” товарните автомобили се пропускат поетапно. Ограничено е движението на товарни МПС над 12 т по магистрала „Хемус” в участъка от Варна до Шумен само в посока Варна – Шумен.

Движението в тунел „Витиня” трябва да е с повишено внимание, поради авария на електрозахранването. Товарните автомобили се пускат поетапно. Затворени за движение на всички МПС са проходите „Върбишки”, „Златишки”, „Троянски”, „Петрохан” и „Твърдишки”.

Забранено е движението на МПС над 12 т през Прохода на републиката. През "Ришки" проход движението на МПС над 3,5 т. трябва да се извършва задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета, като напълно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

През „Котленски” проход е забранено движението на МПС над 10 т. През прохода „Вратник” е забранено движението на МПС над 10 т. През „Дюлински” проход е забранено движението на МПС над 3.5 т. През проход „Пампорово” е забранено движението на МПС над 3,5 т. През прохода „Шипка” е забранено движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.