Късно снощи леката простуда на проф. Христо Пимпирев се обостри. Той вдигнал температура над 38 градуса, което притеснило лекарите от българската антарктическа база "Св.Климент Охридски". Това съобщава кореспондентката на БНТ, която е с полярниците в Антарктика.

Направена е спешна консултация по радиостанцията и с испанския им колега д-р Ирена Tкачyк. Тя решава, че трябва да посети лично болния. Заради силния вятър пътуването по море е невъзможно. Организира се акция - д-р Ткачук заедно с опитен алпинист изкачват хребета от към Испанската база към нашата, а там ги чакат двете български шейни. Консилиумът е направен - решението е проф. Христо Пимпирев да бъде евакуиран за пълни изследвания на ледоразбивача "Есперидес". Като проява на изключителната международна солидарност, която съществува в Антарктика, „Есперидес”, на борда на който са осмината български антарктици, които по- рано се качиха при изключително тежки метеорологични условия, вече е преполовил разстоянието до съседния остров Кинг Джордж, се връща пред базата ни и проф. Пимпирев е евакуиран. Изследванията показват, че състоянието му не е добро, развил е вирусна бронхопневмония и е наложително лечението да продължи в болница.

Днес деветимата българи летят от о-в Кинг Джордж за чилийското пристанище Пунта Аренас, разположено на Магелановия проток, където проф. Пимпирев ще бъде настанен в болница.