В понеделник Германия съобщи, че новите коронавирусни инфекции са започнали да се ускоряват експоненциално след предприетите ранни стъпки за облекчаване на ограничителните мерки.

Това може да предизвика глобална тревога от втора вълна на коронавирусната пандемия при това в момент, когато бизнесът в редица държави започна отново да отваря - от фризьорските салони в Париж до Дисниленд в Шанхай, посочва Ройтерс.

Германският институт "Роберт Кох" съобщи, че "коефициентът на възпроизвеждане", или броят на хората, заразени с коронавирус от един носител на Covid-19, е нараснал до 1,1 пункта. Всяко едно нарастване на този коефициент над нивото от 1 пункт означава, че вирусът се разпространява експоненциално.

Само няколко дни по-рано властите в Германия предприеха ранни стъпки за облекчаване на мерките за блокиране, но днешното предупреждение на "Роберт Кох" е забележителна илюстрация на това, че постепенният напредък в разхлабване на мерките може бързо да бъде променен дори в страната с едни от най-добрите данни в Европа за ограничаване на вирусната зараза досега.

Изявлението на немския институт идва само ден, след като Южна Корея съобщи за ново вирусно огнище в нощните клубове. Трябва да се им предвид, че досега Южна Корея беше един от другите успешни примери за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

Говорител на Министерство на здравеопазването на Германия заяви, че властите възприемат сериозно покачването на процента на заразените, но това не означава, че вирусното огнище е извън контрол.

Карл Лаутербах, депутат от Социалдемократическата партия и професор по епидемиология, беше предупредил, че вирусът може да започне да се разпространява отново бързо, след като в събота той видя в родния си град Кьолн големи тълпи от хора навън.

"Трябва да се очаква, че коефициентът на възпроизвеждане ще надхвърли 1 пункт и ние ще се върнем към експоненциален растеж", написа той в Туитър и добави: "Мерките за разхлабване бяха твърде слабо подготвени".

В Южна Корея, която до голяма степен избегна въвеждането на масова блокада чрез прилагане на мащабна програма за тестване и проследяване на контакти в самото начало на пандемията, властите побързаха да предприемат мерки за ограничаване на новото вирусно огнище в рамките на нощни клубове в Сеул.

В китайския град Ухан, откъдето в края на миналата и началото на настоящата година тръгна коронавирусната зараза, бяха отчетени първите нови случаи на Covid-19 след отменената преди месец блокада.

Ухан съобщи за пет нови потвърдени случая, всички от един и същ жилищен комплекс. Един от случаите беше на съпруга на 89-годишен пациент, докладван ден по-рано при първият потвърден нов случай в града от повече от месец.

"В момента задачата за предотвратяване и контрол на епидемиите в града все още е много тежка", се посочва в изявление на здравните власти на града, цитирани от Ройтерс. "Трябва решително да ограничаваме риска от отскок на инфекцията".

Всички последни случаи преди това в Китай бяха класифицирани като безсимптомни - лица, които са тествани положително за Covid-19 и са способни да заразят други хора, но без самите те да показват някакви клинични признаци на вируса.