Зимната обстановка в страната все повече се усложнява, само в Западна България вече спря да вали сняг.

Все повече стават общините, обявили бедствено положение. Засега това са Смолян, част от Хасковско, Свищов, три села в Русенско. До 14 ч. снежната покривка в София е около 38 см, в Кнежа е 39 см. Хиляди остават без ток, особено в селата и труднодостъпните райони на Централна, Южна, Югоизточна и Северна България.

НИМХ обяви още през нощта червен код за Смолян, Хасково и Кърджали. В Смолян реките Бяла и Черна преляха. В града са наводнени улици, жилищни сгради и инфраструктура.

Усложнена е зимната обстановка в Русенско, пътищата в цялата област са затворени за превозни средства над 12 тона. Изцяло е затворен пътят Русе-София за всички автомобили, а по пътя Русе-Разград се е образувала тапа от закъсали коли.

На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътнотранспортни произшествия.

В Старозагорска област обаче има 74 населени места, които са без ток. Населението в тях е около 29 000 души. Електрозахранването е прекъснато заради тежкия сняг и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 ч. днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.

Техническият обем на яз. „Копринка” е 142 млн. куб.м. В момента в язовира има 92 млн. куб.м. Изпускат се общо 10 куб.м в секунда по канала за Стара Загора. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане.

Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.

Енерго Про съобщава, че към 15:00 часа 355 населени места в Североизточна България са без ток, над 320 села в Югоизточна България са без ток.

От 11.00 ч. днес военнослужещи и техника от състава на военно формирование 32420 - Русе оказват съдействие на служителите на енергоразпределителното дружество Енерго-Про за възстановяване на енергопреносната мрежа в област Русе, съобщиха от Сухопътни войски.

Повече от два часа пътниците от влака Варна - София бедстваха близо до Шумен. Композицията бе на гара Мадара от 9.00 ч. сутринта.

Високите води на река Места са скъсали голяма дига край град Хаджидимово. Залети са около 50 декара земеделски земи, напълно е разрушен основен земеделски път. От огромното количество вода се е образувало езеро, което стига до пътя за близкото село Блатска. Земеделските стопани са притеснени не само за земите си, но и от вероятността водата да стигне до къщите им.

В резултат на усложнената метеорологична обстановка от началото на денонощието екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили 358 спасителни дейности. Към момента пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 61 произшествия, по данни на МВР към 13ч. Обстановката в цялата страна остава усложнена. Най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян. Няма данни за бедстващи и застрашени хора. Най-много сигнали са подадени за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради и инфраструктура.

Обявено е частично бедствено положение на територията на община Хасково за селата Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Наводнен и затворен за движение е пътят Хасково – Динево. В района е нарушено електрозахранването.

Тази сутрин, около 8.30 часа, е подаден сигнал за издирване на седем деца в района на местност Река Арда, община Ивайловград. Незабавно екипи на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и РУ – Ивайловград са предприели действия за издирването им. Децата, които загубили ориентация, придвижвайки се от частна вила, са открити невредими и са настанени в полицейското управление в града. Към момента има данни, че прелива язовир „Ивайловград“.

Няма достъп до кърджалийските села Красино и Морянци, община Крумовград. Обилните валежи и придошлите високи води са разрушили водостока в района (бетоновия мост). Залята е помпената станция на село Морянци, където липсва питейна вода. Река Крумовица и нейните притоци са повишили нивата си. Заради скъсана дига в землището на село Едрино е залята помпена станция „Гулийка” . В дежурния център на пожарната служба са получени сигнали за наводнени мазета на жилищни сгради в кв. "Дружба” в Крумовград. Към момента нивото на водата спада. На територията на областта има селища без електрозахранване. Язовир ,,Амбарица’’, който се намира между селата Шумнатица и Горно Кирково, прелива контролирано. Няма пряка опасност за населението.

Пътят през прохода Петрохан е затворен заради паднала лавина. Снежната маса се е свлякла в района между 59 – 60 км в посока Берковица.

Затворени пътни участъци

Област Смолян. Свличане на земна маса е затворило едно от платната на пътя между селата Широка лъка и Стойките. Затворен е част от пътя между Девин и Михалково. Пътят до село Триград е залят и е затворен за преминаване.

Област Кърджали. Река Арда е заляла пътя между Кошница и Могилица. Пътят е непроходим към момента.

Област Враца. Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа в областта. Ограничено е движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т по път I-1 Краводер – Лютидол.

Област Кюстендил. Въведени ограничения за главен път Е 871 от ГКПП - Гюешево до Радомир. Затворен за товарни автомобили е пътят Дупница - Самоков. За всички превозни средства е затворен път III -104 Бобошево – село Четирци /от 4 до 25 км/.

Област Благоевград. Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили над 12 тона и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в проходите Юндола и Предела.

Област Перник. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Радомир – Гюешево.

Област Сливен. Път ІІІ-488 /с. Градец - с. Ичера - Сливен/ е затворен за движение на МПС в участъка от км 19+750 до км 30+000. Активирано свлачище при км 25+500. Обходен маршрут през с. Ичера – път ІІІ-488 - с. Градец – път ІІ-48 – път І-7 – п. кр. „Петолъчката” – път І-6 – Сливен и обратно.

Област Хасково. Наводнен и затворен за преминаване в двете посоки е пътят с. Долен главанак – с. Бориславци – с. Ефрем.