Магистралите са почистени до асфалт.

Снежният фронт се премести от Видин, София, Кюстендил към Северна България. Там вятърът е силен, има навявания и затова затворихме третокласни пътища, за да не попаднат автомобили в преспи. Това каза Лазар Лазаров, шеф на пътната агенция. Затворени са шосета в Разградско, Шуменско, Силистренско. Там обаче времето се успокоява, вятърът и снегът започват да утихват и към 3-4 ч следобед ще ги отворим. Искаме да пуснем товарното движение в Източна България, за да се изнася транзитният трафик.

Лазаров заяви, че на 58-мия километър при Петрохан се е откъснал снежен масив от 100 м и е паднал на пътя, повлякъл е и камъни. Нормално било като се е свлякъл на шосето да е с височина 4-5 м.

След 30 часа снеговалеж, към 12 ч Лазаров заяви, че магистралите са почистени до черно, до асфалт. Движението по аутобаните се извършва при зимни условия.

В Южна България проблемът е с проливния дъжд, който валя цяла нощ в събота срещу неделя.

Пропаднала е парче от път в Смолянско, към Девин. Отцепили са се срутища, камъни са се сринали на пътища в Смолянско и Кърджалийско. Вали дъжд във Варна и Бургас, между Ахелой и Поморие в ниската част пътят е залят. Вече го обръща на сняг, каза Лазаров. Мокрият сняг пък къса жици и събаря дървета. В момента разчистват пътя от Чепеларе към Пампорово, заради туристите. Там също има скъсани жици.

Прогнозата е за падане на температурите до минус 15 градуса. Затова бързаме да разчистим мокрия сняг. При минусови температури ще използваме калциев двухлорид, който топи снега.

В момента работят около 1000 машини, някои от екипите са пратени да си почиват след нощната работа, каза още шефът на пътната агенция.