С предлагането на безплатно обновяване от Windows 7 и 8.1, корпорацията изгради една много агресивна кампания за масово изтегляне и инсталиране на Windows 10. Появиха се доста досадни съобщения с предложения за обновяване до новата ОС, използват се предложения за обновяване "сега или довечера", без възможност за трети избор - например отказ от обновяване и други. Според Microsoft, по този начин се улеснява прехода към новата операционна система.

Softpedia счита, че много потребители са ядосани от тази стратегия на Microsoft, особено тези, които харесват сегашната си операционна система и искат да избегнат обновяването към Windows 10.

Какво казват потребителите

В Глобалната мрежа има много изказвания срещу Microsoft, но най-интересното място навярно са форумите на Microsoft. Потребителите ги харесват, понеже са сигурни, че Microsoft ще прочете техните критики. Последно време много нарасна броя на потребителите, които след получаване на файловете за ъпдейт, изведнъж решават да минат на другата страна - към Apple и Linux.

"Дотолкова ми писна от Microsoft и тяхната незаинтересованост от мненията на потребителите, че реших да си купя един MacBook Pro. Обичам го! След това си взех и iPad Pro. Обичам го! Вече имам и iPhone. Този проблем с Microsoft е просто черешката на тортата" - обяснява потребител.

Какво казва Microsoft

От друга страна, Microsoft казва, че наистина може да ядоса някои потребители, но това е неизбежно при изграждането на толкова голяма екосистема, която трябва да предложи по-голяма сигурност и по-добра производителност както за десктоп-компютрите, така и за мобилните устройства.

"Трудно е изградим толкова голям модел, без да ядосаме някои хора. Ние се стараем да има колкото е възможно по-малко недоволни, но се чувстваме отговорни да обясним на хората, че Windows 10 е много по-добра от Windows 7 и 8" - каза Крис Компостела, маркетинговия директор на Microsoft.

В крайна сметка всеки потребител има право да избере, какво да използва, но потребителите, решили да опитат някои от съвременните дистрибуции на Linux, рядко се завръщат към Windows.