Липса на кворум прекрати заседанието на парламента днес, след като депутатите одобриха член от изборния кодекс, че агитацията по време на избори ще се води само на български език.
До тук се стигна след доста скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Той коментира отказа на народните представители да приемат предложението на ДПС предизборната агитация да се води на чужд език. Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен заради тази свобода и на български граждани, които са лежали по затворите, заяви Хафъзов.

И отсече: "Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам, следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната".

Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната, завърши Хафъзов.

Залата освиркваше цялата реч на депутата от ДПС. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарна зала. По предложение на Десислав Чуколов от "Атака" беше направена поименна проверка на депутатите в залата, от която стана ясно, че няма кворум и Михаил Миков прекрати днешното заседание.

„Текстът доразвива възможността, кампанията да се провежда на български език. Той е продължение на първото изречение, че кампанията се води на български език. За съжаление, в дискусията никой не прочете текста. Емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народното представителство”, заяви още Михаил Миков.