Компютърни симулации показват, че Луната някога е била бомбардирана толкова силно, че ъгълът на равнината на орбитата й се е променил спрямо този на Земята, съобщи сп. "Сианс е авнир".
Такъв е новият сценарий, който обяснява сегашното положение на Луната и в частност защо равнината на орбитата й се е наклонила спрямо тази на Земята. "Този сценарий е толкова прост, че човек може да се запита защо не е бил известен по-рано", заявиха авторите на изследването Алесандро Морбидели и Кавех Пахлаван от Обсерваторията на Лазурния бряг в Ница.

Когато била на едва десетина милиона години, младата Луна вероятно е била бомбардирана от едри скалисти тела, наречени планетезимали. Става въпрос за останки от материята, с която е била формирана Слънчевата система преди 4,6 млрд. години. Досега повечето планетолози бяха на мнение, че Луната се е формирала вследствие на сблъсък между Земята и планетоид с размерите на Марс преди около 4,5 млрд. години.

При този сблъсък отломки и прах са формирали пръстен, а след това са се събрали заедно, за да се образува Луната. Проблемът е в това, че при подобна "механика" двете тела би трябвало да са в една равнина и положението им да остане непроменено с времето. Това обаче не е така, защото Луната, намираща се днес на средно разстояние 384 400 км от Земята, има орбита, която е под 5-градусов наклон спрямо тази на нашата планета. Следователно е имало значимо събитие.

Компютърните симулации сочат, че докато се е отдалечавала от нашата планета, Луната е била бомбардирана от планетезимали, които са наклонили орбитата й. Наклонът на орбитата при формирането на Луната дори бил по-голям, но оттогава непрестанно намалява.

Сценарият освен това хвърля светлина върху необяснимото наличие на някои химични елементи в земната кора, които са сходни с желязото. Те би трябвало да се срещат рядко в земната кора, тъй като ядрото на нашата планета съдържа висока концентрация на желязо. Ако се вземат предвид обаче съществуването на тези планетоиди и сблъсъците им, става ясно, че някои от въпросните скалисти тела, които съдържали злато, платина и иридий, вероятно са се блъснали в Земята. Тъй като ядрото й вече било формирано, те обогатили състава на земната кора.