Свински грип е бил изолиран в София, от проба на 2-годишно дете, в Сливен, от 30 годишен пациент, както и във Варна. Случаите на пандемичния вирус в столицата и в Сливен вече са доказани в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода „Real time PCR“.Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и уточни, че двамата заболели се намират в лечебно заведение.

„Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип“, уточни проф. Кантарджиев. Той допълни, че постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси. Сигурно в София има циркулация на грипни вируси от т.нар. пандемичен „свински грип“, а днес се доказва и наличието на такъв вирус и в Сливен“, каза още проф. Кантарджиев.

Във Варна се увеличава се заболеваемостта и от грип, и от остри респираторни заболявания. В края на миналата седмица там е бил изолиран грипен вирус от тип А – Калифорния или т.нар. „свински грип” – N1H1, съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция. За периода 4-10 януари се отчита ръст на регистрираната заболяемост спрямо последните три седмици на миналата година и общата заболяемост за страната, уточни тя. Регистрирани са 409 заболели, което формира 122,2 на 10 000 заболяемост. Общата заболяемост за страната за същия период е 116,12 на 10 000 души.