Остава стабилно състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолянската болница. В същото лечебно заведение почина 51-годишен мъж, който е заболял от грипния щам H1N1 дни преди края на старата година.

Починалият пациент е постъпил чрез Спешното на 1 януари. Лекуван е в отделение, след което седмица по-късно е приведен в интензивния сектор, предава БТВ.

Мъжът първоначално е лекуван в отделение в болницата. Установена е обаче устойчивост на симптомите към обичайното лечение. Взети са проби за изследване.

„На 8 януари, след извършен скенер на белия дроб, пациентът е приведен в ОАИЛ с остра дихателна недостатъчност. Пациентът е бил интубиран, бил е на дихателен съпорт, проведено е комбинирано антибактериално, антивирусно лечение, но за съжаление в четвъртък рано сутринта е починал“, обясни д-р Емилия Апостолова, зам.-директор на болницата в Смолян.

Потокът на болните се увеличава, отчитат личните лекари. През неотложния кабинет вчера са преминали 40 души. Лекарите съветват да не се прибягва до самолечение.

“Това, което трябва да се знае за вирусните инфекции, че в началото не се прилагат антибиотици. Те просто не действат. Лечението е с противовирусни и симптоматични лекарства и затова е по-добре да бъде назначено от лекар”, обясни д-р Юлияна Лазарова.

Според специалистите много важно е спазването на основните санитарни правила, за да не се допуска разпространение на грипа.

Заболеваемостта в Смолянско е под емидемиологичните стойности и затова свижданията не са ограничени. Като предпазна мярка в болницата се препоръчва работя с предпазни средства.