Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не може да се разграничи от депутата Делян Пеевски, защото именно той е упълномощил Пеевски за действията му - така обобщава труса в ДПС един от учредителите и впоследствие дългогодишен зам.-председател на ДПС Касим Дал винтервю за новия брой на "Капитал".

Дал напусна през 2011г. в знак на несъгласие с лидера, а след това беше изключен от партията и основа своя - Народната партия "Свобода и достойнство", която сега е в Реформаторския блок. 

"Делян Пеевски е проекция на Ахмед Доган в ДПС. Доган е упълномощил Пеевски да върши тези неща. Доган не може да се разграничи от Пеевски, защото това означава да се разграничи от себе си", заявява Касим Дал, попитан дали Пеевски, който по думите му е "лице на олигархичната клика в ДПС", е самостоятелен фактор в партията и защо тя не успява да се раздели с него. В телевизионно интервю през юни миналата година лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обяви, че ДПС ще стане "приемлива за разговори", когато се отърве от Делян Пеевски.

Според дългогодишната дясна ръка на Доган ръководство на ДПС е профилирано и селектирано с една-единствена цел - да слуша почетния председател и да обслужва корпорацията и бизнес интересите му. Той обяснява и разрива между Доган и наложения лично от него за председател през 2013 г. Лютви Местан през призмата на засегнатите интереси. По думите му в речта си на коледното тържество на движението Доган всъщност е преориентирал посоката на развитие на България и е поставил под въпрос членството в НАТО и ЕС. "Пак ще повторя, че явно става въпрос за много пари.  Очевидно в самата организация има накърнени интереси. Вероятно Местан се е опитал да се еманципира от ролята на мъжка секретарка", казва Дал.  

В интервюто Касим Дал повтаря много от критиките, които отправи към ДПС при напускането си през 2011 г. - че партията е тоталитарна и изцяло подчинена на самозабравил се лидер, и че ръководството се състои от безлични и зависими хора, които търпят унижения в името на това да получат "парченце от тортата". 

Според него няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между основните партии в България и службите работят за тях. "За да се променят нещата, трябва всички политически сили да го желаят. Видя се при промените в конституцията кои политически сили искаме съдебна реформа. Бях убеден, че постигнатият "исторически компромис", както го нарече Радан Кънев, ще стигне дотук, защото чух какво каза премиерът - че реформа в мандата на този главен прокурор няма да има", посочва Дал.