Известният неврохирург професор д-р Венцеслав Бусарски се е самоубил тази сутрин. Той се лекуваше след тежка катастрофа и взрив в колата му, при което обгоря тежко.Преди няколко години БЛИЦ съобщи, че професорът е в тежка депресия. 63-годишното светило на медицината се бе затворил в жилището си и не искаше да разговаря с никого, нито да излиза навън, разказваха негови съседи от столичния кв. “Хиподрума”.

Към 7,30 часа на 11 юни 2012 г. бившият шеф на клиниката по неврохирургия “Св. Иван Рилски” пътува с личния си автомобил “Тойота Корола” по Околовръстния път в посока центъра, когато на детелината на шосето и бул. “България” внезапно губи контрол над волана и се врязва в бетонна стена При сблъсъка с цимента колата избухва в пламъци. Линейка откарва обгорелия лекар в “Пирогов” в критично състояния и с 55% изгаряния по цялото тяло.  

Още същия ден професорът е подложен на тежка животоспасяваща операция. След още 4 интервенции за отстраняване на изгорелите участъци кожа и заменянето им със свинска. 

Последно професорът работеше в болница "Св. Анна".  От болницата потвърдиха трагичната вест за кончината на професора пред БЛИЦ. От там по-късно днес ще излязат с некролог. 

Проф. Бусарски е роден през 1948 г., завършва медицина в София и започва работа в Катедрата по неврохирургия от 1974 г. Има специализации в Германия, Великобритания, САЩ и др. Защитава кандидатска дисертация (дм) на тема „Следоперативен компютертомографски контрол при интракраниални обемни процеси“ и за „д.м.н. “ на тема „Микроневрохирургия на черепно-мозъчната основа“. Има над 220 научни труда, съавтор е на ръководството „Неврохирургия“, на ръководства по хирургия, неврология и др. Има две изобретения и приноси в невроонкологията, съдовата, спиналната и функционалната неврохирургия, председател е на Българското дружество по неврохирургия през периода 2000–2010 г.

Светла му памет!