Григор Димитров загуби и четвъртия мач срещу своя идол Роджър Федерер. Швейцарецът се наложи над първата ни ракета с 6-4, 6-7 (4-7), 6-4 в двубой от 1/4 финалите на турнира в Бризбейн.
Първият сет бе сравнително равностоен, след като Маестрото печелеше без проблеми сервиса си, а Гришо правеше същото, макар и малко по-трудно.
Големият опит на швейцареца обаче си пролича в края на частта, когато Федерер стигна до три сетбола и оползотвори последния от тях - пробив и 6-4. Във втория сет ситуацията бе сходна, но Григор успя за първи път в мача да пробие сервиса на съперника си в седмия гейм и поведе с 4-3, след което го затвърди по убедителен начин, спечелвайки подаването си на нула. Федерер обаче се измъкна от положението, като върна пробива в десетия гейм и изравни - 5-5. В последвалия тайбрек Гришо игра чудесно, дръпна с 5-1, после при 6-3 пропусна един сетбол, но взе следващия и така изравни резултата и в същото време стигна до първи спечелен сет срещу именития си противник.
В решителната трета част българинът допусна пробив в петия гейм и Федерер поведе с 3-2. 34-годишният швейцарец при 5-3 имаше три мачбола, но 10 години по-младия от него хасковлия спаси и трите и остана в мача. Поставеният под №1 обаче след това подаваше и не даде никакви шансове на най-добрия ни тенисист, за да затвори мача след два часа и осем минути игра.
Съперничеството между двамата започна в Базел през 2013 г. (6-3, 7-6), а швейцарецът спечели и следващите два мача през 2014 г. пак в Базел (7-6, 6-2) и 2015 г. в Бризбейн (6-2, 6-2).