Русенската художествена галерия да носи името на художника Кирил Станчев. Това предложение, внесено от председателя на Общинския съвет Христо Белоев, ще обсъждат съветниците на първото си за годината заседание на 21 януари. Белоев внася предложението на базата на заявление от инж.Дамян Лазаров, заедно с приложена към него подписка от 27 листа. В заявлението, написано в приповдигнат стил, авторът Лазаров разказва свои истории, свързани с художника, и заявява: „Ако Кирил Станчев се беше родил в някоя цивилизована държава, щеше да бъде в пантеона на безсмъртните“. И дава насоки: в галерията да се създаде „обособен кът“ с картини на живописеца, които да бъдат показвани „при подходящо осветление и обстановка“. 
Научихме за това предложение, официално никой не е питал нас в галерията за мнение, каза вчера директорката на РХГ Елена Великова. Тя и колегите й са малко изненадани от това. Трудно е да се прецени и да се отсъди кой е повече или по-малко емблематичен от русенските майстори, коментира Великова. И припомни авторитета в България и в Европа, но също и приноса за русенската галерия, на живописци като Петър Попов-Попето, Марко Монев, на скулптора Никола Терзиев-Желязото и други творци. 
Всъщност, истината е, че именуването на галерии на конкретни автори е изживяло времето си, сега само къщи-музеи носят имената на своите стопани, добави директорката на РХГ. Според нея това ще бъде своеобразно връщане в 50-те години на миналия век. 
Странно е, че никой не си направи труда да попита какво е мнението на хората, които се занимават с изобразително изкуство, коментира председателят на Дружеството на художниците Георги Пасев. Според него една анкета, а защо не и един дебат, биха били полезни, ако предшестваха вземането на решението за даване на име на галерията.