Луксозна яхта за 40 000 евро изгоря напълно на стоянката в Яхт клуба, съобщи вчера пресцентърът на полицията. Сигнал за пожар на борда е получен в Първа пожарна в 1.07 часа вчера след полунощ. Когато пристигнали двата екипа огнеборци, цялата яхта била обхваната от пламъци. Пожарът е потушен с пяна, но от яхтата е останало само коритото. Спасени са други две лодки, който били на котва в съседство. По случая е образувано досъдебно производство от полицията.
„Яхтата с дължина 9.5 метра и ширина 3.20 метра е на датско семейство, което много обича пътешествията по реката“, каза вчера началникът на Яхт клуба Бойко Никифоров.
Яхтата има пълна застраховка, тъй като стойността й е голяма. За последно съпрузите са идвали през есента от делтата на Дунав и са я закотвили на понтон в клуба за зимуване на 23 октомври, като са смятали през март да дойдат и да продължат пътуването си по Дунав.
Според Никифоров зазимяването на плавателния съд не е извършено добре и причината за пожара е късо съединение в кабел от топенето на снега.
Полицията обаче не изключва версията и за умишлен палеж.