До края на месеца КАТ ще подаде в общинската данъчна служба необходимата информация за колите с евросертификати 3, 4, 5 и 6 и от март русенци ще могат да плащат данъка за автомобилите си със съответните отстъпки, съобщи пресцентърът на полицията след запитване от „Утро“.
Работата е доста обемиста, защото до 31 декември 2013 година в КАТ са регистрирани десетки хиляди моторни превозни средства и от тях трябва да се отделят само тези, които са с екологична категория.  
Въпреки това законовият срок ще бъде спазен и до края на месеца информацията ще е налична в данъчните служби, казват от ОДМВР.
От тази година „зелената“ данъчна отстъпка за автомобили с мощност до 74 kW се определя от екостандарта на двигателите, но това създава още един проблем. Ако нормата, на която отговаря колата, не е вписана в големия регистрационен талон, собственикът трябва сам да си извади сертификат от производителя или негов официален представител в България. Това гласи инструкцията за данъчното облагане на автомобилите на Министерството на транспорта, получена от Националното сдружение на общините /НСОРБ/. Документът трябва да е за конкретната кола, а не за съответната марка и модел.
С данъците на произведените до 2000 година автомобили няма проблем, защото при тях няма промяна, но за по-новите представянето на удостоверение за еконорма е задължително за ползване на отстъпка, казва изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. По нейни данни КАТ разполага с екоданните на около 50% от автопарка.
Издаването на документите няма да е безплатно, заявиха вносителите, които засега се въздържат от повече коментари. Посочват обаче, че дилърствата може да заприличат на пощенски станции в дните за изплащане на пенсии, а всяко запитване до съответния производител е свързано с разходи и отклоняване на персонала от всекидневната му работа.