Гърция се готви да отмени правото за гласуване на чужденци на местните избори, планирани след три месеца, в съответствие с решение на Държавния съвет, който обяви това право за противоконституционно, съобщи министерството на вътрешните работи.

Поправка в този смисъл беше обсъдена вчера в парламентарната комисия преди планираното гласуване в парламента идната седмица, уточни същият източник. Правото на гласуване на чужденци, граждани на държави извън ЕС, които имат разрешително за пребиваване в Гърция, беше прието през 2010 г. и влезе в сила същата година по време на местните избори благодарение на закон на социалистическото правителство на Георгиос Папандреу.

Една година по-късно Държавният съвет, най-висшата административна юрисдикция, прецени, че този закон е противокоституционен, защото правото на гласуване според гръцката Конституция е запазено само за гръцките граждани. "Ако не гласуваме тази поправка, всеки би могъл ден след изборите да прибегне до правосъдието, за да бъдат отменени резултатите от вота", заяви пред парламента вътрешният министър Янис Мичелакис.

Но поправката предизвика гнева на радикалната левица Сириза, която има много близка подкрепа сред избирателите с тази на дясното правителство според последните проучвания. "Докато Държавният съвет обяви за противоконституционни законите за мерките за строги икономии, правителството бърза да се съобрази само с решението за гласуването на имигрантите", заяви депутатът от Сириза Алексис Митропулос.

Движението Кеерфа, което обединява антирасистки организации, определи поправката като "провокация срещу демокрацията". "Иронията е, че социалистите от ПАСОК, които гласуваха тази мярка, ще я отменят като страна в коалиционното правителство", подчерта движението. Правителството, което притежава крехко парламентарно мнозинство, беше принудено в началото на седмицата да оттегли поправката, тъй като се опасяваше, че няма да има достатъчно депутати, които да я подкрепят. Но вчера отново я предвиди в нов законопроект.