Във Варна бензинът е под 1,8 лв. при доставна цена от около 1.50 лева. Всички играчи се конкурират на това ниво, съобразяват се и все ощеникой не е затворил бензиностанцията си. Това каза бизнесменът Веселин Марешки в студиото на „Тази сутрин”, който откри в морската ни столица бензиностанция със значително по-ниски цени от тези на конкуренцията.

Бившият кандидат-кмет обясни, че към този момент има само един обект и купува горивото както повечето от конкурентите си – от търговец на едро. Бензиностанцията работи на възможно най-нисък марж.

Марешки не отговори на въпроса дали сред останалитебензиностанцииима картел, но отбеляза, че очевидно веригите „се съобразяват” една с друга.

Той припомни още, че събира подписи за референдум, който е свързан и с цените на горивата. „Искаме държавата да се намеси и при явното наличие на някакви споразумения, които водят до високи нива на цените, които плаща българският потребител, да сложи горна граница и конкуренцията на търговците да става по тази горна граница”, заяви Марешки.

Според него в момента политиката е акцизът да не е висок – уж, заради потребителя, но в крайна сметка разликата остава в джоба на търговците по веригата. „Ако нещата се нормализират в този бизнес, цялостният живот в България би трябвало да стане по-достъпен за българина”, посочи бизнесменът. До момента инициативата му е подкрепена от 300 000 граждани.