За национална програма за ограничаване на резистентността към антибиотиците ще настоява пациентска организация „Заедно с теб". Това обяви председателката на организацията Пенка Георгиева, цитирана от БНР.

Георгиева обясни, че програмата трябва да регулира свръхупотребата и безконтролното използване на антибиотици, което влече свръхразход на публични средства. Създаването на въпросната програма ще бъде кауза на организацията за настоящата година. Тя ще бъде представена на предстоящ национален форум.

Георгиева смята, че трябва да има здравна реформа, защото е в интерес на пациентите. Тя е категорична, че е крайно време здравната карта да влезе в сила. Крайно време било да има ред и контрол върху публичните средства и злоупотребите с хоспитализациите. По думите на Пенка Георгиева, всеки, който се противопоставя публично на това, има някакъв интерес.

От своя страна бившият здравен министър Мими Виткова изрази песимизма си за предстоящата здравна реформа. Според нея ще има още по-голямо бюрократизиране на системата и продължаване на дефицитите. Виткова смята, че ще продължи тенденцията на все по-голямо оскъпяване на здравната система като личен или обществен ресурс и на все по-малка удовлетвореност на хората от нея.

Мими Виткова смята, че на първо място проблемите в здравната система са организационни и след това финансови. По мнението й, разделянето на пакетите медицински услуги, заплащани от НЗОК, създава неравнопоставеност между пациентите, чиито заболявания са класифицирани в основния и в допълнителния пакет.

Относно обвързването на очертаваната вече 20 години здравна карта с договорите, които ще сключва Касата, Виткова коментира, че е интересно по какви критерии НЗОК ще избира с кои лечебни заведения да сключва договори. Тя отказа да коментира пръстовите отпечатъци, заявявайки, че в Европа такъв аналог няма.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пък е на мнение, че в момента се галопира върху неравните друми на т.нар. реформа. Той предупреди, че след дълго отлаганите реформи, сега има опасност системата да изживее доста сериозни сътресения.

По думите на Тотев, летвата е вдигната значително по-високо. Идеята била условията да се очовечат и да се направят реални за страната ни, но критериите към общинските болници били силно завишени. Той смята, че ако болниците тръгнат да отговарят на тези условия, дейността им става нерентабилна.

Д-р Неделчо Тотев е категоричен, че на болниците се поставят неизпълними условия. Той смята, че бройката на лекарите не е определяща за качеството на услугата и не е съобразена с българската действителност. Медикът е категоричен, че наблягат на квалификацията, а не на бройката, защото това е унизително.