Новата година тръгва винаги от Азия – от островите на Южния Пасифик, следвани от Нова Зеландия и Австралия с традиционните фойерверки в пристанището на Сидни.Първи на Земята посрещнаха новата 2016 година в източната част на тихоокеанската островна държава Кирибати. Оттам минава международната линия за смяна на датата. Затова в 14 ч. българско време там вече се поздравяват с настъпването на 2016 година. В Кирибати няма телевизия, а единствената радиостанция работи от време на време. Няма и армия, нито пък национална валута - използва се австралийският долар. 

Столицата Баирики, възникнала от сливането на няколко бивши села, е разположена на главния атол Тарава, който пък представлява тънка верижка от острови, съединени с мостове. Дълъг е общо 30 километра и по цялото му протежение минава и единствената му улица. За сметка на всичко това островната република се радва на безкрайни плажове, прозрачно море, пълно с риба и благо усмихнати местни жители, чийто сънлив ритъм на живот с нищо не нарушава покоя на природата.

По същото време посрещат Новата година и в най-източните части на Русия – в Чукотка и Камчатка. В рамките на Руската федерация новогодишния тост се изпълнява 11 пъти – по един във всяка часова зона. Час по-късно – 15 часа българско време, Новата година ще дойде в Нова зеландия, а също и в Австралия.

[no comment live] Happy New Year New Zealand!

Публикувахте от euronews в 31 декември 2015 г.