Сидни ще постави грандиозното начало на глобалното парти по случай Нова година с най-голямата заря в историята съобщава АФП.
Шоуто от моста "Харбър Бридж" и Операта на Сидни в най-големия град на Австралия по традиция е първото от големите събития по света, отбелязващи Новата година.
Въпреки опасенията за сигурността, организаторите очакват в града да се събере милионна тълпа, преди камбаните на нощта да зазвънят също в Азия, Средния Изток, Африка, Европа, и накрая в Америка.
Грандиозните фойерверки в Сидни ще продължат 12 минути и струват 7 милиона австралийски (5,1 милиона щатски) долара.
Мотото на 2016 година е „Град на Цветовете“. За целта ще бъдат използвани над седем тона фойерверки, включително 11 хиляди ракети, 25 хиляди „комети“ и 100 хиляди индивидуални „пиротехнически ефекти“.
Хонконг, Пекин, Сингапур и другите азиатски градове ще съперничат на пиротехническия спектакъл в Сидни. Изключение ще е само Брюней, където властите отмениха Коледа заради опасения за сигурността.
Засилени са мерките за сигурност и в индонезийската столица Джакарта, след като местната полиция предотврати план за самоубийствена терористична атака.