Специалистите по химия се оказват сред най-дефицитните специалности в Русе. Това стана ясно вчера, когато директорката на Инспекцията по труда Ирена Николаева се оплака, че не могат да намерят химик, когото да назначат на инспекторско място. След като преди 4 години колегата химик се пенсионира, оттогава не можем да намерим такъв професионалист, каза Николаева. За инспекцията това е проблем, тъй като в града има немалко предприятия от химическата индустрия, затова трябва да има и подготвен по материята специалист, който да проверява професионално и адекватно тези фирми. 
Това е вярно - химик е една от най-дефицитните специалности за Русе и района, добави директорът на Бюрото по труда Румен Януаров. Тази професия е сред най-търсените и ситуацията е такава, че един химик да се появи, незабавно ще го вземат на работа, увери Януаров. 
Както е известно, преди две години в Русе с лека ръка бе закрит техникумът по индустриална химия, който разполагаше с отлична учебна и производствена база. Той не само подготвяше средни техници за лаборатории и предприятия, но и провокираше интерес у младежите да продължат образованието си по специалността в университетите в София, Пловдив, Бургас.