Лесно може да се пресметне, че населението на север намалява четири пъти по-бързо от това на юг от Стара планина, коментира във Фейсбук профила си депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, след като преди около седмица парламентът без много разисквания отхвърли предложението му за промяна в Закона за регионалното развитие. По думите му той е предложил два прости принципа - прозрачност и справедливост предвид растящата пропаст в развитието на различните региони. Според него за тази пропаст е виновна самата държава, която налива неограничен ресурс на едни и същи места за сметка на други. 
Първият принцип трябваше да се реализира чрез ежегодно публикуван индекс за публичните средства, инвестирани по региони, а вторият задължаваше регионалното министерство в средносрочен план да се стреми към уеднаквяване на индекса. Тоест, след като повече от десетилетие се наливат в пъти повече милиарди на юг от Балкана, да бъдат така добри следващите години да обърнат тенденцията, иначе обезлюдяването и икономическият упадък ще продължат да се задълбочават, е написал още Веселинов. Депутатът е посочил, че на дневен ред в залата тогава са били изборът на нов министър на правосъдието, драмата в Реформаторския блок и управляващото мнозинство, и той не е успял да убеди колегите си. 
Малка утеха е, че след изказването ми като вносител неколцина представители на други партии ме поздравиха за идеята. Дано дойде денят, в който политическото мислене няма да е насочено към нещата от вчерашния или днешния ден, а ще има по-дългосрочен хоризонт. Поне ние във ВМРО ще се стремим да налагаме такъв подход, коментира още Веселинов в социалната мрежа.