България ще получи утре първите два двигателя за изтребителите МиГ-29, ремонтирани в Полша. Договорът беше подписан в средата на октомври и предизвика нееднозначни политически реакции.

Двигателите ще бъдат използвани, докато се ремонтират други два, които Полша ще вземе. След това Полша ще използва българските двигатели толкова време, колкото ние техните, след което ще ни ги върне.

Ремонтът на общо шестте двигателя ще ни струва малко над 12 милиона лева. Предвидена е и възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29, предаде БНР.

Сделката беше сключена на фона на сериозните предупреждения на руската фирма - производител за правни последици и отказ от обслужване, както и на фона на предупрежденията за лошото състояние на изтребителната ни авиация. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната бяха, че сделката ще мине бързо и през парламента, но ратификацията на договора последва едва в края на ноември.

Изпълнението на договора се осъществява на фона на започналата проверка на параметрите му от страна на прокуратурата и ДАНС.