Неназована „приятелска“ разузнавателна служба е предупредила няколко града в Европа за възможни терористични атаки, съобщи CNN, позовавайки се на изявление на полицията във Виена. В него застрашените градове не се споменават, но се казва, че взривове и нападения с оръжие се очакват в дните между Коледа и Нова година.

Предупреждението включва имената на няколко потенциални извършители, които виенската полиция е  разпитвала, но не е успяла да се добере до по-конкретни сведения.

В отговор на предупреждението полицията във Виена и други градове в Европа повишиха мерките за сигурност и наблюдение на обществени места, особено при провеждането на важни събития и в зоните с повишен трафик. В полицейското съобщение се казва, че сред предупредителните мерки се включват и цялостни проверки, подготовка за бърза реакция в извънредни ситуации и повишена бдителност към подозрителни куфари и чанти.

Френската национална полиция е отказала за коментира пред CNN предупрежденията, но е заявила, че повече от 48 000 полицаи са ангажирани със сигурността на чувствителни към тероризъм места от 19 декември до 4 януари, а 2000 нови полицаи ще бъдат наети през следващия месец.

Правителственият говорител по въпросите на тероризма в Белгия също е отказал да коментира предупрежденията.