Годината имаше своите върхове и в технологиите. Не всички събития обаче бяха положителни.

Сред тях например онлайн изданието ZDNet посочва спорът между политиците и технологичните компании. Първите искатразузнавателните агенции да имат улеснен достъп до криптираната информация. Бизнесът категорично отхвърля това като вариант, защото създава риск за сигурността на всички. Политиците обаче също са упорити и продължават да изискват тази промяна.

Windows 10 е сред нещата, които ще намерят място както в положителните, така и в отрицателните класации. Самата платформа е много по-добра от своя предшественик Windows 8.1. Microsoft обаче все още страда от някои стари навици, като неясното обяснение на елементарни неща. Първо компанията на няколко пъти трябвашеда пояснява за кого точно Windows 10 ще е безплатен и при какви условия. След това се оказа, че новата операционна система идва с доста функции за събиране на данни, които са активирани по подразбиране, но това не е ясно заявено и повечето потребители не го знаят. В крайна сметка Microsoft има още какво да подобрява в комуникацията си с потребителите.

Черни дни за BlackBerry и киберсигурността

Един от по-значимите провали е опитът на BlackBerry да се завърне на пазара на смартфони, който трябваше да съпътстван и с модел, който използва Android. След месеци отлагане, смартфонът най-накрая се появи през ноември. Даже разполага с плъзгаща се хардуерна клавиатура. Устройството, известно като BlackBerry Priv, обаче така и не спечели добри отзиви и трудно се отличава от огромният брой други смартфони с Android на пазара.

Киберсигурността и тази година бе сред основните теми. Освен най-различните по вид атаки, самите производители си навлякоха проблеми. Lenovo и Dell трябваше да преработват софтуерните си системи, след като се оказа, че са далеч от сигурни и отварят вратата за хакери. Уязвимостта Stagefright пък засегна милиони устройства от най-различни производители и платформи. За още по-зла участ, повечето софтуерни обновления на компаниите се оказаха недостатъчно добри и фирмите трябваше да издават повторни ъпдейти, за да оправят ситуацията.

Умни, но и скучни

Към провалите може да добавим и умните аксесоари. 2015 г. трябваше да е годината на умните часовници, но... те потънаха почти в пълна забрава дори и след кратката еуфория след представянето на Apple Watch. Новата надежда е, че през следващата година ще поевтинеят достатъчно и ще предлагат повече функции, за да спечелят вниманието на масовия потребител.

Пак в сферата на киберсигурността, по-рано тази година се оказа, че автомобили на Jeep и Chrysler могат лесно да се хакват от разстояние и да бъдат управлявани от хакерите. Подобна демонстрация завърши с Jeep в канавка, защото хакерът деактивира спирачната система. За щастие, експериментът беше в контролирана среда и нямаше пострадали. Случката обаче накара Chrysler да изпрати USB памети до притежателите на автомобилите, за да обновят софтуера им.