Още през октомври от Министерството на земеделието и храните обявиха, че в България няма да се отглеждат генномодифицирани култури.

До 3 октомври 2015 г. всяка една от страните членки на Европейския съюз, трябваше да уведоми официално дали желае да разреши, или да забрани сеенето на такива сортове на своята територия.

В официалните писма, изпратени до Европейската комисия, от българското министерство са подчертали категорично отказа си за култивиране на ГМО. Сред забранените продукти вече са осем хибридни сорта царевица, модифицирана соя и карамфил.

С това свое решение страната ни се нареди сред деветнайсетте страни членки, които поискаха пълна или частична забрана за отглеждане на ГМО. Сред тях са Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва, Италия.

До последно не беше ясно решението на Словения, Малта, Люксембург и Дания, които изпратиха съвсем малко преди крайния срок официалното си становище, че и те се присъединяват към отказа.

Само няколко страни не са взели категорично решение, като Белгия и Великобритания например, които са поискали да прилагат забраната за отглеждане на генномодифицирани продукти продукти единствено за определени части от територията си, а в други - да бъде разрешено.

От Европейската комисия уточняват, че след подадените молби за забрана в момента единствено Испания, Португалия и Чехия са поискали разрешение за отглеждане, и то единствено на царевица от сорта МОН 810. Тя е позволена за сеене в Европейския съюз, но България забрани култивирането й още през 2010 г.

“Българското правителство категорично няма да допусне производството на генномодифицирани продукти - заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред bTV. - Ние искаме страната ни да е напълно свободна от култивирани ГМО растения. В хода на законодателните процедури в Европейската комисия България винаги е отстоявала позицията на най-стриктен режим. Пример за това е биологичното производство."

Това обаче не означава, че до потребителите няма да достигат модифицирани сортове. Дори и такива да са забранени за култивиране в страната, много от тях са разрешени за внос.

Само от началото на тази година Европейската комисия одобри 17 нови ГМО култури за внос в Европа от САЩ. Смята се, че само заради това решение потреблението на модифицирани храни се е увеличило десетки пъти.