Париж е един безкраен празник, пише Хемингуей в едноименната си книга, посветена на бохемата във френската столица през 20-те години на миналия век. Това негово усещане е живо и днес, особено в навечерието на Коледа и въпреки терористичните атаки от 13 ноември, които потопиха Париж, Франция, Европа и целия цивилизован свят в скръб. Силата на французите да се радват на живота се оказва по-жилава от страха и, напук на тероризма, парижани и чуждите туристи са по улиците на града, за да усетят прекрасната коледна атмосфера.
Франция може да е вдигнала гордо глава, но не е неразумна и лекомислена. 
Извънредното положение в страната е факт и мерките за сигурност са наистина драконовски, 
приличат на железен юмрук в кадифена ръкавица. С френска любезност, но твърдо и категорично, се правят непрестанни проверки на чанти и багаж, а в скъпите магазини по „Шан-з-Елизе“ на входа посетители и клиенти се проверяват с металодетектори. Същото важи и за големи затворени пространства - пирамидата при Лувъра или търговските центрове, където не можеш да пристъпиш, ако не си „сканиран“ обстойно. Дори в по-големите вериги за бързо хранене на „Макдоналдс“ първо те чекират, а след това те пускат да си вземеш нещо. 
Подобна е ситуацията и в коледното градче на открито в модерния квартал „Дефанс“, а в прочутите туристически обекти като Айфеловата кула и Лувъра проверките са на няколко етапа, още преди да стигнеш до касата за билети. Никой не се сърди, защото всички са наясно, че целта е да се опази животът и спокойствието. Въоръжени жандармеристи и полицаи има навсякъде пред туристическите атракции, по летищата и гарите, за да напомнят, че Франция все още е нащрек. Площадът на Републиката, повече от месец след трагичните събития, продължава да е обсипан с цветя, френското знаме е навсякъде, а хората идват отново и отново да запалят свещ в памет на невинните жертви на тероризма.
А иначе Коледа се усеща навсякъде в Париж, особено по грейналата в светлини „Шан-з-Елизе“. Всеки магазин и ресторант се е постарал да създаде празнично настроение със своя специфична украса. От двете страни на знаменитата улица са разположени и специални коледни градчета, които примамват с напитки, деликатеси, палачинки, сандвичи, шоколади, ароматни масла, ръчно изработени играчки за елхата. 
Най-голямото удоволствие е да си вземеш горещо червено вино с канела и портокал 
за 4 евро в пластмасова чаша с празнично коледно пожелание. Продавачите канят всеки да опита парченце френско сирене, сух деликатес или сладкиш с плодове и шоколад.
Пазаруването върви с пълна сила, а децата се забавляват на атракционите. Големи опашки стават и пред виенското колело, поставено на входа на градините Тюйлери, между Лувъра и египетския обелиск на площад „Конкорд“. Колелото предлага гледка отвисоко към цял Париж за 12 евро, а светещите надписи по него напомнят, че Франция ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол през 2016 г. Сред „гъделите“, които се предлагат като забавление за туристи, е и
възможността да покараш мечтаните суперколи „Ферари“ или „Ламборджини“ срещу 120 евро
Манията по „Междузвездни войни“ също е превзела Париж. През магазините по „Шан-з-Елизе“ раздават безплатни лепенки за тениски с изображението на клонираните войници, самите войници се разхождат по улиците заедно с Трипио или пък техни фигури стоят пред витрините. И деца, и възрастни фенове на поредицата се надпреварват да си направят снимки за спомен. 
Коледната магия на Париж се проявява понякога и в неочаквани срещи - като например с русенеца Тодор Пасев, познат като Тошо Рикшата. На площад „Конкорд“, точно в началото на „Шан-з-Елизе“ 
Тошо заедно с още десетина души българи - повечето русенци, омагьосва туристите 
за разходка с велорикша. Бизнесът върви добре, въпреки че след атентатите е имало отлив. Чужденците се забавляват и обичат да пътуват по „Шан-з-Елизе“ до Триумфалната арка или до Айфеловата кула с този нестандартен транспорт. Емоцията наистина си струва срещу 10-20 евро, в зависимост от разстоянието. Въпреки че в музикалния му плейър в рикшата има всякаква музика, Тошо не пропуска да пусне и български песни, с които да оглася маршрута си и да поздравява Париж от името на България. Русенецът е познат навсякъде с вечното си добро настроение и готовност да се пошегува и позабавлява заедно с пътниците си.
Французите ценят чувството за хумор и обичат самите те да го проявяват. Точно такъв е случаят с 
коледното изложение на животни под голямата арка в „Дефанс“
Точно там, където е най-модерното строителство на Париж, мирно и кротко са се разположили различни породи магарета, гъски, патици, пуйки, кокошки и прасета. Те носят атмосферата на селски двор и са истинска атракция за жителите на милионната френска столица и за туристите. Всъщност целта на присъствието им е да се рекламират продуктите от животински произход, които са екологично чисти, и да се покажат нагледно животните и домашните птици, от които произлизат въпросните храни.
На Коледа като на Коледа - пазаруването на подаръци е в ход, магазините предлагат многобройни и реални намаления. Но за туристите, които искат да си подарят нещо по-нестандартно, няма нищо по-хубаво от това да пият едно кафе или чаша вино на Монмартр, докато художник рисува портрета им - за спомен от прекрасния и романтичен Париж...