Националното управление на архивите и регистрите в САЩ разсекрети списък с потенциални цели на американските ядрени бомбардировки в случай на война през 1959 година, който включва стотици точки в СССР, Източна Европа и Китай. Информацията е поместена на сайта на организацията, съобщава lenta.ru.Планът и приложените към него два списъка са изготвени от стратегическото авиационно командване на САЩ (SAC) през 1956 година, като всеки списък съдържа над 1 000 цели. В първия са включени военни летища, а във втория – други обекти, в това число заводи, индустриални комплекси и цели градове, подлежащи на „систематично унищожение”. По всеки от тях е съставен списък с цели, които е трябвало да бъдат унищожени по време на атаката. 

Например при ядрена бомбардировка над Москва е трябвало да бъдат унищожени оръдия, авиодвигатели, железопътно оборудване, както и запаси от пеницилин и хлор. Според плановете в Москва е трябвало да бъдат ударени 179 обекта, в Ленинград — по 145. Бомби е трябвало да бъдат пуснати и в Пекин, Берлин и Варшава. 

От изнесените данни става ясно, че ядрената война срещу СССР е щяла да се води на два етапа – първоначално САЩ са смятали да хвърлят водородни бомби по командните пунктове, летищата и ракетни силози, за да разрушат командната верига и да избегнат ответен удар. В случай, че това се окаже недостатъчно, над заводите и индустриалните комплекси е трябвало да бъдат пуснати обикновени атомни бомби, за да бъде унищожена съветската военна промишленост. 

За осъществяване на плановете си командването е поискало свъхмощни 60-мегатонни термоядрени бомби. Според авторите на плана ядрената война е можело да започне през 1959 година.