Американската киноакадемия обяви краткия списък на филмите, които ще се състезават за "Оскар" в категорията за визуални ефекти. В него са попаднали някои от най-касовите ленти през 2015 година - седмият епизод на киносагата "Междузвездни войни: Силата се пробужда", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" и "Джурасик свят".

Сред десетте филма в краткия списък са още постапокалиптичният екшън "Лудият Макс: Пътят на яростта", "Ант-мен", независимата британска фантастика "Ex Machina: Бог от машината", американският научнофантастичен филм "Марсианецът", а също "Завръщането", "Утреландия" и "The Walk: Живот на ръба". В дългия списък фигурираха общо 20 филма. От тях изненадващо не са включени "Спектър", "Бързи и яростни 7" и "Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част II". Номинираните за "Оскар" филми ще бъдат огласени на 14 януари 2016 година.

Церемонията по връчване на 88-ите награди на Американската киноакадемия ще се състои на 28 февруари в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ ще бъде Крис Рок. Наградата за визуални ефекти се връчва в Холивуд от 1939 година.

През различните години нейни носители са ставали филми като "Аватар", "Титаник" и "Интерстелар". Всичките три филма от оригиналната трилогия "Междузвездни войни" са получавали "Оскар" за визуални ефекти.