Седмица след като съдът в словашкия град Тополчани е издал Европейска заповед за арест на Иван К., мъжът бе засечен на Дунав мост.
46-годишният словашки бизнесмен е осъден в родината си на 4 години затвор заради укрити данъци и осигуровки в размер на около 30 000 евро. Макар присъдата му да била потвърдена по инстанциите и да е влязла в сила в началото на октомври, Иван упорито избягвал влизането в затвора. Докато обаче не бил обявен за международно издирване и на 18 декември в 6.45 часа сутринта бил засечен по време на рутинна проверка в Русе. Оказало се, че като прокурист на дружество мъжът подал на 5 пъти данъчни декларации с невярно съдържание и така неправомерно възстановил ДДС.
Прокуратурата поиска словакът да бъде оставен в ареста, докато не бъде екстрадиран до Словакия, където да излежи присъдата си. А състав на Русенския окръжен съд сметна, че това е единственият разумен вариант и остави Иван да чака предаването си на словашките органи под ключ. Решението може да се обжалва, но словакът заяви, че няма да го направи и иска максимално бързо да бъде предаден на властите в родината си.