Хладилник с безплатна храна от неделя е на разположение на бедните русенци. Той е част от благотворителната инициатива „Ако си дал...“, вдъхновена от песента на Емил Димитров, и се намира до ресторант „Хепи“ в центъра на Русе. Това е поредният от десетките хладилници в страната, от които хората в затруднено положение могат да си вземат нещо за хапване 24 часа в денонощието. Крайно нуждаещите се русенци вчера имаха избор между няколко готвени ястия - боб, огретен, ориз със зеленчуци, както и консерви с лютеница, царевица, грах, боза и кифлички. 
Според табелата на хладилника той е дарен от русенци, живеещи в чужбина. Отговорността за годността на храната е на тези, които я оставят, а хигиената в хладилника е задължение на тези, които я вземат. 
Благотворителната кауза „Ако си дал...“ стартира през лятото в София и набира скорост във все повече градове. Автор на идеята е Стефан Чолаков, като целта е да не се изхвърля храна, а хората, които пътуват често, вместо да оставят храната в собствения си хладилник, да я занесат в обществения. Така тя ще се използва безплатно от някой, който има нужда от нея. Всеки може да остави в хладилника непотребна, но годна за консумация храна, която да зарадва бедни пенсионери, бездомници и крайно нуждаещи се.
„Българи от цял свят, „Ако си дал...“ вече е и в Русе на центъра пред ресторант „Хепи“. Политиците докараха 75% от българите в родината до крайна мизерия, а всички, които не се примириха, избягаха. Благодарение на българите зад граница, в страната ни се появяват места и инициативи за подпомагане на бедните пенсионери, които са принудени или да гладуват и студуват, или да се предадат и да излязат от живота. В България има над 7000 опита за самоубийство годишно на хора, докарани до крайна бедност. Благодаря, че по света има българи, на които им пука за България! Обичайте се и добрувайте!“, написа във фейсбук профила си Стефан Чолаков и публикува няколко снимки на хладилната витрина в Русе.