Един от най-известните шуменски лихвари Веско Тосков беше осъден от Районния съд на 3 години условно, с най-дългия по закон петгодишен изпитателен срок. Ще плати на майката на три деца Емилия Георгиева, която беше конституирана като частен обвинител по делото от съдия Надежда Кирилова, 50 000 лв. За тази сума продал апартамента й. Ще й плати и законната лихва, считано от датата на извършване на престъплението – 26 май 2011 г. до окончателното изплащане на сумата.

Ще й възстанови и 3500 лв., които тя дала за адвокатски хонорари. Присъдата е окончателна, защото Веско Тосков призна фактите и дори се разкая в залата. Обвинението срещу него беше за „обсебване” в особено големи размери. Тази сума е надвишавала 70 пъти минималната работна заплата страната по това време.

До сега Тосков, който в зората на демокрацията след 1989 г. известно време се подвизава като синдикален лидер на „Подкрепа” в Шумен, беше и кореспондент на в. „Демокрация” има 7 присъди. Нито една обаче не е била ефективна, има условни и пробация. И тази е условна. Лихварят вече бил пенсионер по болест.

Разследването и съдебната сага срещу Тосков продължиха повече от 4.5 години, защото беше изключително трудно да се докаже вината му. Той беше изпипал документите. Притеснената Емилия, която през май 2009 теглила кредит от 1000 лв, за да заведени на лечения в София единия си син, беше подписала пълномощно, с което той две години след това, на 26 май 2011 продал жилището й за 50 000 лв. От тях жената не получила и лев, но Тосков твърдеше обратно. Бил й ги платил.

Той сам е влязъл в клопката, защото твърдял, че дал парите на жената на 30 юни 2011 г. Точно на тази дата обаче Емилия не си е била в Шумен, а почти на 400 км,, в една столична болница, където настанявали сина й за лечение. Това е доказано с двама свидетели, който говорили с нея там и с медицинската документация за състояние на детето.

Едно от утежняващите факти по делото според съдията е, че Тосков, е бил осъждан 7 пъти за различни престъпни посегателства, осъществени в периода 16 юли 1972 г. до 28 юли 2010 г.,- „Обстоятелството, че до момента подсъдимият е осъждан, очевидно не е допринесло за предотвратяване извършването на престъпление с висока степен на обществена опасност и до корекция в поведение на подсъдимия” пише съдия Кирилова.

Сред смекчаващите вината обстоятелства е и това, че от извършването на престъплението са изминали 4,5 години.

Пострадалата Емилия Георгиева е майка на три деца, едното е със 72% инвалидност, след претърпян инцидент в басейн в Шумен, когато момченцето беше едва на 7 години.
Съдът не е разпоредил лишаване от право да упражнява професия. От мотивите на съдия Кирилова, публикувани в сайта на Шуменския районен съд, Тосков вече бил пенсионер по болест, фирмата му не работела. Дори през октомври т.г. влязъл за кратко в психиатрично заведение, в УМБАЛ „Света Марина" - Варна.

Глоба също не е присъдена, нито отнемате на имуществото, защото всичките му имоти били описани, става ясно от мотивите съдия Кирилова. Срещу него се водело дело в Окръжен съд – Шумен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/.

Общо близо 180 шуменски семейства са останали без дом заради този лихвар . Подписите им са били положени, без пострадалите да са знаели, какво подписва, под абсолютно валидни договорните ипотеки.

През септември 2012-та година срещу Веско Тосков се води голямо наказателно дело точно за тези 178 случая, но пострадалите не биха приобщени като граждански ищци и трябваше сами с граждански дела да го съдят.

И тогава той пак се отърва с 3 - годишна условна присъда, пак с 5-годишен отлагателен срок. И тогава сключи със съда споразумение. Процесът тогава се гледа в Шуменския окръжен съд /ШОС/, а делото беше обявено с „ограничен достъп“, гледа се при закрити врати заради множество СРС-та между него е един от съдружниците му. Беше признат за виновен, че в продължение на 10 години, от 1999 г. до края на 2008-а отпускал незаконни кредити и така е ощетил банковата система. Към делото беше приложен списък на 178 кредитополучатели. Той беше подписал с тях 178 договорни ипотеки в своя полза на обща сума 756 219 лева. От това е получил значителни неправомерни доходи в размер на 90 000 лева, пишеше в решението на ШОС.

Дали днес фирмата му работи или не, дори съседите му не знаеха. Но на шуменската улица. „Цар Иван Александър”, 78, на 50 метра от ларгото, върху входната врата на двуетажна къща, още стои табелата „Клуб 666”. Има и охранителна камера.