Не съм близка до никакви кръгове, прочетох за себе си абсурдни неща. Това обяви пред бТВ новият министър на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя беше номинирана в сряда от премиера Бойко Борисов и избрана за министър от парламента в петък. Тя беше подкрепена от 126 депутати. Захариева беше министър в двете служебни правителства, назначени от президента Росен Плевнелиев, а до петък беше началник на кабинета на държавния глава.

Приех, защото не се страхувам от предизвикателства, обясни Захариева.

На въпроса кой ще е истинският й началник – Борисов или Плевнелиев, тя каза, че вече е част от екипа на Борисов и ще изпълнява политиката на кабинета, но остава в много добри отношения с Плевнелиев. Захариева беше категорична, че няма да е зависима от одобрението на главния прокурор Сотир Цацаров.

Според новия министър най-важното е да се подготви нов проект на Закона за съдебната власт. Няма как да не бъде променен вариантът, изготвен от Христо Иванов, защото той е писан при други текстове в конституцията, но това не означава отстъпление от основните реформи, уточни тя.

Няма човек, който да се е сблъсквал със съдебната система и да е доволен, коментира още Захариева. Тя обяви още, че се притеснява от факта, че голяма част от магистратите мислят, че трябва да са близки с някого, за да имат кариерно развитие.

За аферата „Яневагейт” тя очаква бърза и независима проверка. Захариева призова ВКС и ВСС да внесат докладите си в Народното събрание и обеща да внесе точка с такова предложение във ВСС, чието задължение е да внесе документите.