Проектът „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“ ни дава основание да кажем, че 2015 г. остава в историята на Русе като най-успешната година, защото няма друга такава през последните 30, в която са откривани толкова много нови инфраструктурни обекти и съоръжения. Това е най-мащабният проект, реализиран някога в Русе, на стойност 30 млн. лв. с 8 изключително тежки лота, изпълнявани едновременно, много обществени поръчки, приключени перфектно. Той преобрази Русе, каза кметът Пламен Стоилов на заключителната пресконференция вчера по мащабния транспортен проект. Не мога да не изпитвам чувство на удовлетвореност от свършената работа, защото преди 4 години, когато поехме ръководството на администрацията, Русе почти беше зачеркнат от проекта, който обхващаше седемте големи града. Бяха изтървани абсолютно всички срокове и никой не смяташе, че при това положение Русе може да се справи с такъв тежък проект, припомни Стоилов. Той отбеляза и огромния принос на регионалния министър Лиляна Павлова и на депутата Пламен Нунев за постигнатия успех. 
Показателен е фактът, че от всички седем града единствено Русе прави завършваща пресконференция в срока на приключване на проекта. От последни ние вече сме първият град, успешно приключил 100% всички дейности.
Стоилов похвали зам.-кмета Димитър Наков, ръководител на проекта, за когото каза, че е герой. Наков положи огромен труд за успешното изпълнение на проекта и само дето не спеше на обектите. Това е човекът, който има най-голям принос, защото беше буферът между мен и изпълнителите и трябваше да направи така, че да се свърши качествено процедурата. Това, че Наков вършеше всичко в предизборен период, когато беше съвсем сам и беше кмет, е достойно да се оцени от всички и ще помислим как да го наградим морално, заяви Стоилов.
По отношение на велоалеите кметът бе категоричен, че това, което е направено в Русе, е най-доброто в страната. А тези, които критикуват, посъветва да погледнат какви са велоалеите в другите седем града. Единствено Пловдив може да се конкурира с нас, но те не са готови с довършването както на алеите, така и на други компоненти от проекта. Като пример Стоилов посочи, че 1 км велоалея в Русе струва 80 000 лева, а в Пловдив 285 000 лв. Добре е, когато критикуваш, да погледнеш към себе си, защото тези, които критикуват, са хората, които бяха консултанти при разработката на мастърплана, коментира още той. 
Що се отнася до възстановяването на терени и зелени площи, които са разрушени при строителството, Стоилов посочи, че до 20 декември това трябва да е направено, тъй като тогава приключват всички дейности по проекта. Наков пък отбеляза, че някои от велоалеите са предвидени за осъвместяване на два типа движение, като даде пример с локалното на „Липник“, което е и за велосипедисти, и за автомобили. 
Зам.-кметът Наков също подчерта, че това е най-големият и разнороден проект, който Общината осъществява за последните 30-40 години. Той продължи 41 месеца, а дейностите, които бяха изпълнени, са: въвеждане на електронна система за таксуване на пътниците, система за контрол и управление на обществения транспорт, реконструкция на Кръговото и изграждане на подлез, пробивът „Кауфланд“, който свързва кв. „Родина“ с центъра, подобряване на достъпността на градския транспорт в кв. „Чародейка“, рехабилитация на тролейбусната мрежа и стълбове, подобряване на достъпа до спирките и безопасността на пешеходците и велосипедистите по бул. „България“, както и изграждането на 14 км велоалеи. На 100 спирки са монтирани електронни информационни табла, спестено е над 390 хил. часа време за пътуване, има 1.2 км обособена бус лента.