101-вата годишнина от рождението на великия български композитор и автор на безсмъртни шлагери Йосиф Цанков родната му къща в Русе ще посрещне отново без паметна плоча на фасадата.
През пролетта на 2011 г. Общинският съвет гласува на фасадата на родния дом на музиканта да бъде поставена паметна плоча и така да бъде отбелязана 100-годишнината на композитора, който е роден в Русе на 7 ноември 1911 година. Предложението беше внесено от групата на червените съветници, а негов автор беше дългогодишният преподавател, училищен директор и директор на хуманитарната дирекция в Общината Минко Цочев. Плоча върху сградата на улица „Александровска“ няма и до днес, сподели огорчението си Цочев. Преди дни той е споделил недоумението си с председателя на ОбС Васил Пенчев, който на свой ред обещал да провери защо не е изпълнено решението на съветниците отпреди година и половина.
Не повече от сто лева струва изработването и поставянето на такъв паметен знак, ако трябва, сам ще платя, каза Минко Цочев, според когото е недопустимо да се проявява немара към едно от бележитите имена в русенската културна история.
Йосиф Цанков е роден в Русе в заможно аристократично семейство, в което се говори на френски, немски и английски. На шест години Йожи сяда зад пианото, на 11 съставя първата си композиция, на 15 заминава да учи в „Робърт колеж“ в Истанбул. Завършва право по настояване на баща си, но още като студент написва първата си песен „Ела с мен в Хавай“, с която става известен. Автор е на над 500 музикални произведения - оперети, музика за филми и театрални постановки, песни, танга, много от които са били задължителни в програмата на всяка танцова забава или бал. Сред незабравимите му шлагери са „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“ и много други.
Старите русенски моряци разказват, че Йосиф Цанков е имал запазена каюта в един от някогашните пасажерски кораби и често е пътувал от Русе до Видин, като именно там е композирал някои от своите песни.
След 9 септември 1944 г. новата власт отхвърля шлагерите, тангата и валсовете, оперетите и балета като буржоазен уклон. На мода излизат бригадирските маршове и работническите песни, но Йожи отказва да пише по поръчка и да композира хорови песни. В резултат на това му е отнето правото да се нарича „композитор“, анатемосан е като „дилетант“ и съчинител на шлагери и булевардни оперети. Назначен е на държавна работа едва през 1951 г. след гостуването в България на съветския композитор Арам Хачатурян.
Йосиф Цанков умира в съня си от инфаркт дни, преди да навърши 60 години - на 21 октомври 1971 г. На пианото му е намерен нотният лист с песента „Вместо сбогом“.